Western Digital My Passport 1 TB

Western Digital My Passport Veri Kurtarma

Veri Kurtarma İşleminde, Öncelik Kararını Doğru Vermek, Doğru Metodlar İle İlerlemek  Önemlidir.

Western Digital My Passport 1 TB
Western Digital My Passport Veri Kurtarma

Western Digital My Passport 1 TB Harici Disk, Düşme Sonrasında Donuyor. Bilgilerime Ulaşamıyorum.  

Necati K… /Konya

Müşterimiz  1 TB WD10JMVW 11AJGS2  Western Digital  My Passport  External hard diskini düşürme sonrasında veri kurtarma işlemi talep etti. Düşme sonrasında  çoğunlukla plaka veya okuyucu kafa hasarı oluşmakta, ve çoğunlukla okuyucu kafa değişimi yapılarak veriler kurtarılabilmektedir. Ancak, bu işlem maliyeti oldukça yukarı çeken bir işlemdir.

Müşterilerimizin verileri kadar, onların bütçelerine de önem veriyoruz. Mümkün olan en uygun metodlar ile çözüm üretme yoluna gidiyoruz.

Durumun izahını müşterimize bildirdik. Öncelikle mevcut durumda hard diskten verileri kısmi olarak alabilme imkanı olduğunu, ama dilerse ( maliyeti yüksek) okuyucu kafa değişimini yaparak verileri almayı deneyebileceğimizi aktardık.

Müşterimiz, maliyeti önemsediği için , kısmi veri alma yolunu tercih etti.

Western Digital My Passport 1 TB  Harici Diskin Elektronik kartı ( PCB ) Tümleşik USB 3 şeklinde bir karttır. Hard disk yazılımına müdahale edebilmek için kartın SATA bağlantıya çevirilmesi gerekmektedir. Mevcut veri kurtarma cihazları hard diske SATA bağlantı üzerinden erişmekte ve müdahaleler SATA üzerinden yapılabilmektedir.  Öncelikle Hard Diskin Bios yazılımını ve Firmware dosyalarını  USB 3 Bağlantı portu üzerinden kopyaladık .  Çoğu veri kurtarma cihazı ile  USB portu üzerinden bu işlem yapılamamaktadır. Kullandığımız veri kurtarma cihazı ile  WD Hard disklerin bazı modelleri için USB  Portu üzerinden bu yazılımları  alabilmek mümkün olup,  bu da riski azaltan önemli bir faktördür.

Hard diski açmadan, cihaz yardımı ile tekrar analiz ederek okuyucu kafaların sağlam olduğunu, ancak plakalarda bölgesel hasarlar bulunduğunu tesbit ettik.  Hard diskin ilk  % 10 luk kısmında aşırı yavaş veri aktarımı gözlemledik. Ve bu kısmı atlayarak kalan %90 lık kısmını başka bir diske aktardık. % 90 lık kısım için veri aktarımı oldukça hızlı ve problemsiz gerçekleşti. Müşterimiz ile görüşerek, okuma ayarlarını maksimum seviyeye çekerek kalan % 10 luk kısımdaki verileri alabileceğimizi  ancak bu kısımda plakalar hasarlı olduğu için işlemin yarıda kalabilme riskinin olduğunu söyledik.. Veya kalan kısım için maliyeti 2 katına çıkaracak olan okuyucu kafa değişimi yapabileceğimizi, ancak sorunun plakalardan kaynaklı olduğunu , bu yüzden bu şartlar altında kalan veriyi almak için hard diski zorlamak gerektiğini ve işlem esnasında geri dönüşü olmayan yeni hasarların olabilme riskinin de olduğunu söyledik. Onay sonrasında kalan % 8 lik kısmını da çıkardık. son %1,67 lik kısım aktarımı sırasında Hard Disk yanıt vermeyi durdurdu. Artık hiçbir şekilde diske erişilemiyordu. Bu durumda diski açmak gerekli hale geldi.

Müşterimiz kalan kısım için  okuyucu kafa değişimi yapılmasını talep etti.  Kalan %1,67 lik kısmı almak için kafa değişimi yapmak üzere diski açtık. Manzara resimdeki gibiydi.

Western Digital My Passport 1 TB Plaka Hasarı
Western Digital My Passport 1 TB Plaka Hasarı  
Western Digital My Passport 1 TB Plaka Hasarı
Western Digital My Passport 1 TB Plaka Hasarı

Bu operasyonda , düşme sorasında oluşan fiziksel hasarlı diskten , hard diski açmadan % 98 başarı ile uygun maliyetle verileri çıkarmayı başardık. İzlediğimiz metod ile aldığımız sonuç oldukça başarılı bir sonuçtur. Sonrasında dışarı aldığımız verileri çözümleyerek, sağlam olarak alınan  kısımdaki dosyaları tekrar oluşturduk.

Veri kaybı yaşanan hard disklerde ilk yapılması gereken,  okunabilen verileri en hızlı şekilde ve  doğru metod ile dışarı çıkarma olmalıdır. Bu şekilde hasar oluşan bir hard diskten, % 98 başarılı şekilde veri çıkarabilmenin mutluluğunu yaşıyoruz.

Yukarıda anlatılan türde sorunlar oluşan diskler için yanlış birkaç uygulamayı şöyle sıralayabiliriz.

  • Hard diskte birşey olmamış gibi kullanmaya devam etmek.
  • Hard disk yanıt vermiyor belki çıkarıp takarsam bu sefer yanıt verir diye defalarca tak çıkar denemeleri yapmak.
  • Hard diski buz dolabına koymak.
  • Hard disk kartını başka kart ile değiştirmek.
  • Hart diskte bad sector onarma denemeleri yapmak.
  • İnternet ortamında çokca bulunan yanlış metodları denemek.
  • Dosya silme gibi işlemlerde olumlu sonuç alınan bazı programlar ile veri kurtarmaya çalışmak.
  • ….

Verileriniz Önemlidir. Amatör denemeler sonrasında verilere artık hiç ulaşılamama riski bulunmaktadır. Verileriniz sizin için önemli ise mutlaka profesyonel destek alınız.

 

Verileriniz Önemlidir. 

DigitalVeriKurtarma.com

Yorum Yaz

Your email address will not be published.